Гърция може и да не е изложена на риск от постоянна инфлация, поне не до степента, в която са изправени други страни от ЕС, но е по-уязвима към риска от стагфлация. Това обяви рейтинговата агенция Moody"s, предава в. Ekathimerini.

Moody's смята, че стагфлацията е най-вероятният сценарий за страните от ЕС, като Гърция и Румъния имат най-малко по-малки шансове да се справят с подобен проблем.

Moody's отбелязва, че войната Русия-Украйна е унищожила както търсенето, така и предлагането и е повишила инфлацията до нива, невиждани в повечето европейски страни от средата на 70-те - 80-те години, въпреки че Гърция страда от двуцифрена инфлация до 1995 г.

През юни 2022 г. инфлацията в ЕС беше на годишно ниво от 9,6%, което е най-високото й ниво от 1983 г. насам. Повече от половината от 27-те членки, включително Гърция, имат двуцифрена инфлация.

Глобалните проблеми с доставките се успокояват, но бизнесите продължават да съобщават за голям недостиг на оборудване и суровини. Въпреки че не е основният сценарий на Moody's, спирането на доставките на руски газ вероятно ще засили тези проблеми, ще отслаби икономическата активност и ще увеличи риска от стагфлация.

Южните държави от ЕС изглеждат по-уязвими от постоянна инфлация. Нещата не са розови и за по-големите страни. "Въпреки че Италия, Франция и Испания са по-малко уязвими от инфлация, плаващият лихвен процент и значителните плащания по главници и лихви през следващите 12 месеца увеличават рисковете."

Moody"s оценява способността на различните страни да се борят срещу постоянната стагфлация въз основа на редица фактори, включително разходите за обслужване на дълга, които са сред най-слабите страни на Гърция.