Брутният вътрешен продукт на света ще се свие с 2,3% на годишна основа през първата половина на 2020 г., а ако пикът на пандемията от коронавирус бъде достигнат до арпил или май, през втората половина може да започне възстановяване на икономиката, посочи в коментар главният икономист на Morgan Stanley Четан Ахя, предаде Zero Hedge. Това възстановяване може да достигне до 1,5% на годишна основа през последното тримесечие.

За цялата година глобалният растеж ще регистрира спад от 0,6% в сравнение с година по-рано. Така мащабът на контракцията ще е по-голям спрямо 2008 г., когато световното стопанство се сви с 0,5%. "Това ще е най-бавният темп на възстановяване от 1930 г.", посочва икономистът.

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Защо въпреки инжектирането на ликвидност не се наблюдава ръст на „инфлацията“ и кога тя ще нарасне

През второто тримесечие на годината сезонно коригираните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ ще отчетат безпрецедентен срив от 30,1% на годишна основа, а безработицата ще се изстреля до рекордните почти 13%. Ако всичко върви добре, през третото тримесечие растежът на стопанството ще е от 29,2%, очаква Ахя.

Той също акцентира върху факта, че глобалната икономика беше отслабена още преди настъпването на пандемията от коронавирус, само че, освен демографските и дълговите проблеми, се наблюдава и дизинфлация. "Това е състояние, пред което светът се е изправил за последно през 30-те години", посочва икономистът. "По своята същност, разпространението на заразата ще окаже силен шок върху доходите, което ще доведе до срив на съвкупното търсене."

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Мерките в Китай на стойност приблизително 2,8 трлн. долара ще доведат до първичен дефицит от 8,5% от БВП, което е значително по-висока стойност от тази през 2009 г., когато бюджетът на страната беше надхвърлен със "само" 6,5% от БВП. Но положението на правителствените финанси ще е много по-зле в САЩ.

"По отношение на магнитуда, очакваме циклично коригарният първичен дефицит да нарасне до 14% от БВП през 2020 г. (ако приемем, че стимулите останат в рамките на вече посочените 2 трлн. долара), спрямо 7% през 2009 г., който беше най-високият от 1930 г. насам", посочва Ахя. "Но основният бюджетен дефицит ще нарасне до около 18% от БВП през 2020 г."