Целта на Китай е през настоящата година да постигнат икономически растеж от 6%, стана ясно на последния конгрес на комунистическата партия. Това обаче може да се окаже недостатъчно.

Причината е, че според последната прогноза на Morgan Stanley брутният вътрешен продукт на САЩ може да нарасне с между 0,5 и 8,1% през четвъртото тримесечие на годишна основа, предаде Zero Hedge. Това означава, че за пръв път в историята БВП на САЩ може да нарасне по-бързо от това на Китай.

Догодина обаче инвестиционната банка предвижда забавяне на растежа на САЩ, което ще е в рамките на между 0,1 и 2,8% към четвъртото тримесечие. Все пак дотогава те очакват брутният вътрешен продукт да се върне към равнището си от преди коронавируса още през настоящото тримесечие.

Прогнозата на финансовата институция е също, че увеличаването на заетостта няма да е толкова светкавично. Причината е, че възстановяването на икономиката ще понижи дела на икономически дестимулираните, които са извън трудовата сила, т.е. не се отчитат нито като "заети", нито като "безработни". "Но икономическата активност е достатъчно силна, за да генерира остър спад на безработицата през целия хоризонт на прогнозата ни", изтъкват от банката.

Затова те очакват към четвъртото тримесечие безработицата да се понижи от 5,1 до 4,9% и да изгуби още един процентен пункт към края на следващата фискална година.

Всички тези динамики обаче ще доведат до увеличаване на инфлацията, която според банката ще достигне 2,6% на годишна основа към април и май, след което ще се понижи до около 2,3% в края на годината.