Международният валутен фонд (МВФ) намали за първи път от повече от две години насам прогнозата си за ръста на световната икономика, посочвайки като фактор ескалиращото търговско напрежение и проблемите на развиващите се пазари. Фондът прогнозира експанзия с темп 3,7 процента тази година, от 3,9 процента преди три месеца. Това е първата прогноза, ревизирана надолу, от юли 2016 година.

Въпреки че световната икономика все още е напът да постигне миналогодишния ръст, който бе най-силният от 2011 година насам, новата прогноза показва, че умората се настанява, а общото представяне крие растящите слабости в развиващите се пазари от Бразилия до Турция.

МВФ остави непроменена прогнозата си за тази година за най-голямата икономика в света, но намали очакванията си за следващата, цитирайки ефектите от търговския конфликт с Китай.

Министерство на финансите намали прогнозата за БВП за тази и следващата година

Министерство на финансите намали прогнозата за БВП за тази и следващата година

Ръст на заплатите от 8,4 процента през 2019 г.

Рисковете за света са се увеличили през последните три месеца, казват от МВФ. Заплахите включват търговската политика на САЩ с Китай и други партньори, както и по-рязко от очакваното повишаване на лихвените проценти, което ще ускори изтеглянето на капитал от развиващите се пазари.

Ако търговската война продължи, тя може да отнеме значителна част от растежа - 0,8 процента през 2020 г. и да остане с 0,4 процента под дългосрочната линия в сценарий, в който Доналд Тръмп изпълни всичките си заплахи, включително мита за вноса на автомобили. През следващата година икономиката на САЩ ще нарасне с 2,5 процента, 0,2 пр. п. по-малко, отколкото бе прогнозирано през юли. През тази година експанзията ще достигне 2,9 процента.

МВФ намали прогнозата си и за Китай до 6,2 процента през следващата година, 0,2 пр. п. по-малко.

Фондът очаква инфлацията да продължи да се ускорява по света, основно заради ръст на цените на суровините.

В дългосрочен план МВФ посочва застаряващото население и бавния ръст на продуктивността като основни пречки пред развитите икономики. Световният растеж ще се забави с 3,6 процента до 2022-23 г.

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Конфликтът с Вашингтон може да подкрепи развитието й в дългосрочен план, смятат експерти