Българите приемат едни от най-ниските количества от хранителните вещества на пресните плодове и зеленчуци от жителите в Европейския съюз. С това страната ни се нарежда на дъното на класацията по отношение на консумацията на пресните продукти.

Преди родината в това отношение се нарежда северната ни съседка, като така държавите се озовават на последните две места сред страните в Европейския съюз.

Причината за това експертите намират в ниските доходи и недостатъчната образованост по отношение на ползите за здравословния начин на живот, благодарение на тези храни, сочат данни от Евростат за 2014 година за потребителите в ЕС, навършили 15 години, цитирани от Sinor.bg.

Според анализа около 59 на сто от българите над 15-годишна възраст не посягат към пресни плодове и зеленчуци.

В северната ни съседка Румъния обаче стойностите са още по- ниски. В държавата 65 процента от населението не консумира тези продукти.

Средният процент на европейците над 15 години, които не приемат веществата от пресни плодове и зеленчуци, наброява 34 на сто, сочи доклад на Центъра за икономически анализи на селското стопанство, проследяващ състоянието на основните земеделски култури в страната.

През настоящата година се отчита спад в площите с основни зеленчуци, отглеждани на територията на страната. Данни от земеделското министерство отчитат, че 4.4 процента по-малко са засадените ниви с домати през лятото в сравнение със същия период през изминалата година.

При насажденията с пипер се отчита спад с 11 на сто, а справка с предварителните данни за тази година сочи, че произведените домати наброяват 110 хил. т., докато пиперът се равнява на 58 хил.т.

През последните години засилено расте вносът на домати, а тази година изкупните цени на качествените зеленчуци, както и сумите за покупка на домати на едро през летните месеци, са скочили с близо 50 на сто спрямо миналата година.