Германия ще продължи да е изправена пред риск от сериозен недостиг на газ до началото на 2027 г. освен ако не подобри инфраструктурата, за да избегне потенциалните напрежения от студеното време.

Необходими са още терминали за втечнен природен газ, капацитет за съхранение или тръбопроводи, за да се осигурят достатъчно доставки. За това алармира групата на операторите на газови хранилища в страната INES.

Междувременно запасите се са на много високи нива и газохранилищата са почти 90% пълни, но студеното време заплашва да изложи на риск енергийната сигурност на Германия.

"Опасността от недостиг на газ при ниски температури остава и ще продължи да ни заплашва до зимата на 2026/2027 г., освен ако не бъдат предприети допълнителни мерки", коментира ръководителят на INES Себастиан Блешке, цитиран от Bloomberg.

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

Колебанието при цените обаче ще продължи, защото и търсенето преди и по време на предстоящата зима ще зависят от два фактора

Най-голямата икономика в Европа беше сред най-тежко засегнатите когато става въпрос за ограничените доставки на газ от Русия миналата година. Германия обаче някак успя да изгради алтернативни доставки благодарение на мекото зимно време и намалено потребление, както и бързото изграждане на LNG терминали.

И все пак INES предупреждават, че ако много ниски температури ударят Германия през предстоящата зима, складовете може вече да са изчерпани до края на следващия януари.

Спасяването от енергийна криза обаче може да излезе солено на страната. През тази февруари беше направена оценка за това колко струваше защитата на домакинствата и компаниите от нарастващите енергийни разходи в цяла Европа. Сметката нарасна до близо 800 милиарда евро според анализатори, цитирани от Reuters.

Именно Германия оглави класацията за най-разточителна страна, отделяйки близо 270 милиарда евро - сума, която засенчи всички други страни. Великобритания, Италия и Франция я следваха в списъка. Всяка е похарчила по-малко от 150 милиарда евро. Повечето държави от ЕС са похарчили значително по-малко.