Два от регионите в България попадат в 10-те най-слабо конкурентни в целия ЕС. Това става ясно от данните на последния Индекс за регионална конкурентоспособност (RCI), публикуван от Европейската комисия и цитиран от световните агенции. Единият от българските региони, който по традиция е слабо развит икономически е Северозападният. Другият обаче определено е изненада - Югоизточният.

Северозападният регион събира 46,9 точки и е в най-слабата категория с под 50 пункта. В него влизат областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Югоизточният регион има 52,6 точки, като обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

В същата категория - с до 75 точки, попадат и Североизточният (58,1), Северният централен (60,2) и Южният централен (61). Единствено Югозападният, където е София, се изкачва по-нагоре с 85 пункта. В него се наблюдава трайно подобрение през последните години, докато Северозападният регион се представя дори по-зле, отколкото през 2019 година, когато е направена предишната класация.

Снимка 598447

Източник: iStock Images

От 2019 година повечето източноевропейски региони наваксват с развитие на бизнес средата, чуждестранни инвестиции и ръст на индустрията. Това се случва и в Прибалтийските държави, Хърватия, Унгария, Полша и Словения.

Кои региони в света ще имат най-висок икономически ръст, според германски експерти

Кои региони в света ще имат най-висок икономически ръст, според германски експерти

Европа изостава по ръст на БВП

Част от Чехия, Румъния, Словакия и България обаче продължават да се отдалечават от средното за ЕС, пише в доклада. От него виждаме още, че регионите, където се намират столиците, са най-конкурентните във всички страни членки с изключение на Германия, Италия и Нидерландия.

Шест от останалите най-слабо конкурентоспособни региони в Европейския съюз са в Румъния, другите два в топ 10 са в Гърция.

На първите места с над 140 точки пък са Утрехт в Южна Нидерландия, както и Ил дьо Франс, където се намира френската столица Париж.

Според индекса всички региони в източните страни членки на ЕС са подобрили представянето си между 2016-а и 2019 година, а южните европейски региони, които също показват сравнително ниски нива на конкурентоспособност, се представят смесено. 

В Южна Европа регионите в Португалия, Испания и по-голямата част от Гърция се представят все по-добре, но повечето региони в Италия и Кипър се отдалечават от средното за ЕС.

Регионите, където се намират столиците, са най-конкурентните във всички страни членки с изключение на Германия, Италия и Нидерландия. Разликата с други региони може да бъде широка и е особено голяма във Франция, Румъния и Словакия.

Плаващият фотоволтаичен парк за 1 милиард лева край Монтана ще бъде готов до 4 години

Плаващият фотоволтаичен парк за 1 милиард лева край Монтана ще бъде готов до 4 години

Какви са параметрите на проекта