Смущенията и хаосът в във веригите на доставки продължават да бъдат заплаха за индустриите по цял свят. Недостигът вече не подминава нито една стока. Най-новата стока, при която се наблюдава недостиг на доставки, е магнезият. Металът е използван в редица индустрии, което разбира се, е предпоставка за възникване и на редица проблеми.

Европейски компании, включително производители на метали, доставчици на автомобили и фирми от сектора на производство на опаковки, вече предупреждават, че недостигът на магнезий може да застраши хиляди предприятия, вериги за доставки и милиони работни места в целия континент в ключови сектори като строителство, автомобилостроене и други. Очакванията на компаниите са да останат без запаси от магнезий до края на ноември, предава Reuters.

Най-големият американски производител на суров алуминий Alcoa Corp също изрази опасения относно свиването на доставките, пише Bloomberg.

Световният недостиг на магнезий поставя Китай в светлината на прожекторите. Страната произвежда около 75% от магнезия в света. Европа консумира над 15% от световния магнезий, но произвежда минимално количество, затова внася около 90% от своя магнезий от Китай.

Притеснения

Недостигът на енергия в Китай засяга сериозно производството на магнезий. То изисква интензивна консумация на електроенергия и произвежда значителни въглеродни емисии. Според някои оценки са необходими 35-40 мегаватчаса електроенергия, за да се произведе един тон магнезий.

За да ограничат консумацията на електроенергия на фона на скорошната енергийна криза, китайските власти спряха дейността на редица производители на магнезий в северозападната китайска провинция Шанси - основната база за производство на магнезий в страната. Все пак повечето компании възобновиха дейността си от началото на октомври, но с уговорката, че ще работят с около 40% от нормалния си капацитет.

Очаква се обаче, че местните власти ще въведат специфични ограничения върху производството на индустрии с голямо потребление на енергия като производството на магнезий и други.

Климатични цели

Западът често обвинява Китай, че консумира прекомерно количество изкопаеми горива и е един от най-големите "производители" на въглероден диоксид в света. Сега обаче страната обещава да постигне въглеродна неутралност до 2060 година и започва да работи активно за постигане на целите си, което ще се отрази на производството и доставката на някои продукти и магнезият е един от тях.

След като глобалните вериги за доставки са изправени пред предизвикателства като високата инфлация и логистични смущения, съвсем не е реалистично да се очаква Китай да отговори напълно на неотложните нужди на европейския пазар.

Проблемите във веригата на доставки и в частност недостига на магнезий не са прости проблеми, които могат да бъдат разрешени само чрез увеличаване на производството. Трябва да се търсят и други решения.