Икономическата инерция в еврозоната неочаквано се засили през юни, предполагайки, че блокът започва възстановяването си след периода на спад точно в момента, в който рисковете се увеличават, пише Bloomberg.

Ръстът на частния сектор също увеличава темп в двете най-големи икономики на региона - Германия и Франция, подкрепяйки прогнозата на Европейската централна банка, че възстановяване - дори и да се появи по-късно от очакваното - все още е напълно възможност.

Данните идват седмица след решението на Федералният резерв да повиши базовата лихва за втори път тази година и след обявяването на края на програмата за количествено улеснение на Европейската централна банка.

През юни внимателно следения индекс на IHS Markit се покачи до 54,8 от 54,1 през май. Увеличението е подкрепено от ръст на сектор услуги, а забавянето в производството остава.

През първото тримесечие на годината растежът забави темп до 0,4 процента от 0,7 процента в края на миналата година. ЕЦБ очаква среден тримесечен растеж от 0,5% до края на 2019 г.

Междувременно на финансовите пазари данните подкрепиха лек отскок на европейските акции в края на трудна седмица заради търговската война. Паневропейският STOXX 600 бе напът да запише най-голямата седмична загуба за последните три месеца.