Нетната миграция към Великобритания от други страни от Европейския съюз достигна най-ниското си ниво от десетилетие насам заради повишената несигурност около Brexit.

Гражданите на ЕС, пристигащи на Острова, са с едва 57 хил. повече от тези, които напускат, през последните 12 месеца до края на септември м.г. от поне 2009 година насам. Броят им е и наполовина спрямо предходната година, сочи официалната статистика.

Общата нетна миграция, включваща граждани от трети страни, остава почти без промяна около 283 хил.

От юни 2016 г., когато се проведе референдума за излизане, нетната миграция от ЕС се е сринала със 70 процента. Това може да удовлетворява поддръжниците на Brexit, но спадът затруднява попълването на работни места и увеличава разходите на компаниите.

"Компании в търговията на дребно, хотелиерските услуги и строителството се изправят пред тежкия проблем", казва Теж Парик, старши икономист в Institute of Directors. По-труден за преодоляване е той за по-малките компании.

Част от него обаче може да бъде решен от имигрантите от трети страни. Техният брой през същия период е бил 261 хил., най-високото ниво от 2004 г.

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Преговорите за търговия между Лондон и нейните партньори остават без особени резултати