Правителството обяви, че готви нов пакет от социално-икономически мерки в размер на 2 милиарда лева. Той беше представен от премиера Бойко Борисов, като според плановете 1,163 милиарда ще бъдат отделени за социални мерки и още 731 милиона лева - за икономически такива. Средствата ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

"Правителството смята да удължи извънредната епидемична обстановка, за да може икономическите и социалните мерки да продължат да действат", обяви още премиерът Бойко Борисов, цитиран от News.bg.

"Това за хората, които не са на протест, а са работили", коментира Борисов. Предвиденият нов пакет е в рамките на фискалната програма за 2020 година, като за целта няма да бъде теглен заем. "Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят", посочи Борисов.

"Всички икономисти вещаят изключително тежка рецесия, а тя е факт, ние сме в нея", посочи още Борисов и допълни, че единственият шанс да преминем през нея е с компромиси и единение на нацията.

Борисов подчерта, че на протестите затова и нищо не предлагат и не се говорят за пари, а "всичко опира до сметката".

"Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък, как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това", каза премиерът.

Борисов изтъкна, че мерките, които сега се прилагат, са консултирани със социалните партньори. Както и да се развиват протестите ние сме длъжни да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още следващите дни, каза Борисов.