Цените на петрола продължават да се покачват в сряда след максималния им двуседмичен скок в края на вчерашната сесия след обявяването на намерението на САЩ да продадат 50 милиона барела петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR).

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че този ход е координиран с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Обединеното кралство.

Това обаче засега не доведе до спад в цените. Напротив, след съобщението на Белия дом котировките на петрола преминаха към активен растеж. Експертите отбелязват, че с течение на времето всички тези държави ще трябва да възстановят стратегическите си резерви и това ще доведе до нова вълна на растеж в търсенето на петрол.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:18 ч. българско време в сряда е 82,49 долара за барел, което е с 0,18 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поскъпнаха с $2,61 (3,3%) - до $82,31 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват по $78,71 за барел, което е с 0,21 долара по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. До приключването на търговията във вторник стойността на тези договори нарасна с $1,75 (2,3%) и възлезе на $78,5 за барел.

"Като се има предвид, че самият обем на продажбата от резерва заслужава внимание - 50 милиона барела могат да задоволят ежедневните нужди от суровини на около половината от света за ден - най-важното нещо в изявлението на Белия дом е координацията на действията на най-големите потребители в света и вносители на петрол. Това може да застраши контрола на петролния пазар за кратко време от страните от ОПЕК +", отбелязва анализаторът на Schneider Electric Роби Фрейзър.

"В същото време използването на стратегически резерви никога не е било идеален инструмент за решаване на проблеми, причинени от постоянен недостиг на доставки", цитира експертът на MarketWatch.

Сега пазарът чака ОПЕК+ да реагира на действията на страните, които са ключови клиенти на алианса. По-рано представители на ОПЕК+ заявиха, че отварянето на стратегически резерви от САЩ и други страни е неоправдано при сегашните пазарни условия.