Един от всеки петима работници в Европа, които са в принудителен отпуск, може да загуби работата си, въпреки стимулите за подкрепа, предназначени да предотвратят подобен сценарий. Това се казва в проучване на икономисти от Allianz, пише Bloomberg.

Близо една трета от работната сила в Европа - около 45 милиона работни места само в петте най-големи икономики използват държавните схеми за подкрепа, с които се компенсира намалената заплата на работниците с намалено работно време.

Въпреки че тези програми целят предотвратяване масовата безработица, като тази в САЩ например, според икономисти около 9 милиона от служителите вероятно ще загубят работата си, след като мерките приключат.

Хората в Гърция и Румъния са били най-тежко засегнати от коронакризата в Европа

Хората в две съседки на България са изгубили най-много от финансовто си състояние заради епидемията

Най-малък удар са понесли гражданите на скандинавските държави

Нараства рискът от по-дългосрочен скок на безработицата, който ще се отрази върху възстановяването на Европа от най-сериозната рецесия досега. Индустрии като туристическата, хранителната, развлеченията и търговията на дребно, вероятно няма да се възстановят до нивата от предикризисната активност до края на 2021 г., според анализаторите.

Продължаващите блокировки, социалното дистанциране и несигурността по отношение на вътрешното и външното търсене изправят работниците в тези отрасли пред повишен риск от загуба на работните си места през 2021 г. заради бавното възстановяване на икономиките.

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Прогнозата ще ви изненада, а според Фед реалната безработица е значително по-висока от официалната