Цените на петрола спадат при в търговията в петък след стабилно покачване през предишната сесия. Вчера котировките бяха подкрепени от очакванията за ограничено предлагане на фона на възстановяване на търсенето.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време се търгуват по 73,55 долара за барел, което е с 0,23 долара под цената в края на предходната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с 1,56 долара (2,16%) - до 73,79 долара за барел.

Цената на аналогичните фючърси за американския еталон на WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 71,69 долара за барел, което е с 0,22 долара под крайната стойност от предходната сесия. Ден по-рано стойността на тези договори се увеличи с $1,61 (2,3%) - до $ 71,91 за барел.

Очертава се в същото време цените и на двете марки суров петрол да демонстрират ръст за последната седмица, отбелязва Trading Economics.

Но пазарът е под натиск от продължаващите опасения относно скоростта, с която се разпространява новия делта вариант на коронавируса в света и неговите последици за световната икономика. Експертите се опасяват от въвеждането на нови карантинни мерки, които ще ограничат търсенето на петрол.

С течение на времето "ефектите от всеки нов кръг ограничения са по-слаби, но продължават да служат като напомняне на търговците, че пътят към възстановяване остава трънлив", каза Колин Цишински, директор на пазарната стратегия в SIA Wealth Management, цитиран от MarketWatch.

Петролните фючърси спаднаха рязко в началото на седмицата, но компенсираха загубите на фона на инвеститорските очаквания, че общото търсене ще остане силно на фона на намаляване на запасите от суровини и увеличение на броя на ваксинациите.