Цените на петрола леко нарастват във вторник сутринта, търговците продължават да следят напредъка на преговорите за увеличаване на лимита на държавния дълг на САЩ.

Преговорите между президента Джо Байдън и председателя на камарата на републиканците Кевин Маккарти в понеделник са били продуктивни, според двете страни, но не е постигнато споразумение. Крайният срок за повишаване на тавана на националния дълг наближава: министърът на финансите Джанет Йелън каза предния ден, че средствата на нейния отдел "с голяма вероятност" ще се изчерпят в началото на юни и вероятно дори до 1 юни.

"Продължителният проблем с лимита на националния дълг се отразява негативно на настроението на търговците на петрол", каза Рикардо Еванджелиста, главен анализатор в ActivTrades, пред MarketWatch. "Ако проблемът не бъде решен скоро, Министерството на финансите на САЩ ще остане без средства и няма да може да изпълни задълженията си и този сценарий може да предизвика криза, чийто мащаб е непредвидим.

Към 9:10 часа българско време цената на юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се покачи с $0,14, до $76,13 за барел. В понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,41 (0,5%) до $75,99 за барел.

Котировките на юлските фючърси за американския еталон WTI в същото време на борсата NYMEX с е покачиха с $0,16, до $72,21 за барел. В резултат на предходната сесия цената им се вдигна с $0,36 (0,5%) до $72,05 за барел.

От началото на 2023 г. цените на петрола паднаха с около 10% на фона на по-бавното от очакваното възстановяване на китайската икономика след премахването на карантинните ограничения. Други фактори, които задържат възстановяването на петролния пазар, са продължаващото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв и продължаващите високи обеми в износа на руски петрол.