Котировките на петрола във вторник се понижават, трейдърите продължават да оценяват ситуацията около Иран, а така също да претеглят шансовете за продължаване на споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+.

Августовските фючърси за сорта Brent днес сутринта се търгуват на лондонската борса ICE Futures на ниво $64,32 за барел, което е с $0,54 под цената от закриването на вчерашната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с на $0,34 (0,52%), до $64,86 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтинява с $0,56 - до $57,34 за барел. В хода на търговията в понеделник той поскъпна с $0,47, до $57,9 за барел.

Последствията от новите мерки на САЩ против Техеран вероятно ще имат ограничено въздействие по отношение на петролния пазар, доколкото досегашните санкции фактически напълно прекратиха доставките на ирански петрол, отбелязват анализатори. Според експерти, цитирани от MarketWatch, в центъра на вниманието остава ситуацията около Ормузкия пролив, доколкото Иран е способен да провокира прекъсване на доставките.

Инвеститорите също така с интерес очакват предстоящата среща на държавите участнички в пакта ОПЕК+, насрочена за 1 и 2 юли.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви в понеделник, че ще се изчакат резултатите от срещата за да се вземе решение за продължаване на споразумението за втората половина на годината.