Цените на петрола от световните референтни марки спадат в понеделник сутринта, след като се покачиха до най-високите си нива от 7 юни в хода на предишната сесия.

Настроенията на инвеститорите се влияят негативно от опасенията за глобалния икономически растеж, пише Trading Economics. По-специално, няколко големи западни банки понижиха прогнозите си за ръста на БВП в Китай, най-големият вносител на петрол в света. Наскоро публикувани статистики показаха забавяне на икономическото възстановяване на страната след премахването на пандемичните ограничения.

Котировките на августовските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време са на ниво $75,71 за барел, което е с $0,90 по-ниско тези при затваряне на предходната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха с $0,94 (с 1,2%) до $76,61 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна с $0,79- до $70,99 за барел. В резултат на предходната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $1,16 (с 1,6%), до $71,78 за барел.

През изминалата седмица цената на Brent се повиши с 2,4%, а на WTI - с 2,3%, показват пазарните данни на Dow Jones. Това беше най-значителното седмично повишение от началото на април.

Броят на активните нефтени и газови платформи в Съединените щати през отчетната седмица е намалял за 7-ма поредна седмица за първи път от юли 2020 г. Това съобщи в петък компанията за услуги в петролния сектор Baker Hughes.

Общият брой на активните сондажни платформи за петрол газ през седмицата от 10 до 16 юни е намалял с 8 единици до 687 единици, най-ниското ниво от април 2022 година.

Спрямо същия период на миналата година показателят е спаднал с 53 единици, или със 7%, според Baker Hughes.