Цените на петрола паднаха в понеделник, на фона на притесненията, че търсенето може да спре възстановяването си, заради повишаване на темповете на инфекции с коронавирус по света, предава Reuters.

Суровият Brent се понижи с 25 цента, или 0.6%, при 42.89 долара за барел, след като леко падна миналата седмица. Американският петрол се понижи с 22 цента, или 0,5%, при 40,37 долара за барел, след като се повиши с 4 цента миналата седмица.

"Рискът от втора вълна на COVID-19 за световния растеж е все по-голям с всеки изминал ден", казва Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Въпреки че търсенето на гориво се възстанови от 30% спад през април, след като страните по света наложиха строги блокировки, потреблението му все още е под нивата от преди пандемията. В Америка Търсенето отново спада с нарастването на инфекциите.

Вносът на петрол в Япония падна с 14 на сто през юни спрямо същия месец година по-рано, според официални данни. Спадът не беше толкова изразен колкото през май- с 25%.

Все пак износът от третата по големина икономика в света се понижи от двуцифрен спад за четвърти пореден месец, тъй като пандемията от коронавирус оказа значително влияние върху глобалното търсене.

Цената на петрола търси баланс между търсене и предлагане

Цената на петрола търси баланс между търсене и предлагане

Сутринта Brent се търгува по $43,22, а WTI - по $40,66 за барел

Пазарът до голяма степен сви и от новината, че 84-годишният владетел на Саудитска Арабия, крал Салман бин Абдулазиз, е приет в болница, страдащ от възпаление на жлъчния мехур. Кралят управлява най-голямата страна износителка на суров нефт в света.