Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта на фона на оптимизма за постигане на съгласие за повишаване тавана на държавния дълг на САЩ.

Към 9:10 часа българско време юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 77,37 долара за барел, което е с 0,42 долара по-скъпо от края на предходната сесия. Миналия петък цената на тези договори се покачи с $0,69 (0,9%) до $76,95 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се повиши с $0,47, до $73,14 за барел. В резултат на последната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,84 (1,2%) до $72,68 за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent се повиши с 1,8%, а WTI поскъпна с 1,4%.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза по-рано, че е постигнал бюджетна сделка с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Според него това предотвратява "най-тежката възможна криза", тоест възможността за неизпълнение на задълженията по държавния дълг на САЩ.

Преговарящите финализират текста на законопроекта, който след това ще отиде в Камарата на представителите и Сената.

Както се очаква, обемът на търговията в понеделник може да е по-нисък от обичайния поради факта, че борсите в САЩ и Обединеното кралство са затворени поради официални празници.

Междувременно броят на активните петролни платформи в Съединените щати е намалял с пет единици миналата седмица до 570, съобщи компанията за обслужване на петролни полета Baker Hughes. Това е най-ниското ниво от март 2022 година.