Цените на петрола се повишават в хода на търговията в петък сутринта, но завършват седмицата на червено.

Натискът върху пазара оказват нарастващите очаквания, че затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв ще доведе до рецесия в икономиката на САЩ и отслабване на търсенето на енергийни ресурси.

Страховете на пазара се засилиха след публикуването в навечерието на данни от Министерството на труда на САЩ, които показват по-бавно от очакваното отслабване на инфлацията. Сега търговците очакват рязко повишаване на лихвите от Фед на всяка от двете оставащи заседания на регулатора през тази година, отбелязва Bloomberg.

Цената на декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 часа българско време е 94,95 долара за барел, което е с 0,38 долара по-скъпо от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $2,12 (2,3%) до $94,57 за барел.

В същото време цената на ноемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачи с $0,48, до $89,59 за барел. До затварянето на предходната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $1,84 (2,1%) до $89,11 за барел.

Пазарът беше подкрепен в четвъртък от данните на Министерството на енергетиката на САЩ за неочаквано и рязко намаляване на запасите от дестилат в страната. Стоковите резерви през миналата седмица са намалели с 4,85 милиона барела, докато експертите очакваха увеличение с 2 милиона барела.

Търговските запаси от петрол в страната са се увеличили с 9,88 млн. барела, а от бензин - с 2,02 млн. барела.

"Търговците започват да се тревожат за по-ниските запаси от дестилат с наближаването на зимния сезон. Спадът на пазара, обослуване от очакваното понататъшно вдигане на лихвите от Фед и укрепването на долара, се смени от ръст в четвъртък, когато се озъзна факта, че захасите от дестилат са опсано ниски", каза Фил Флин, главен анализатор в The Price Futures Group, цитиран от Market Watch.