Цените на петрола продължават да се покачват и в сряда след новината, че сенаторите демократи и администрацията на Доналд Тръмп постигнаха споразумение за пакет от мерки в размер на 2 трилиона долара за икономически стимули заради пандемията от COVID-19. Според вестник The ​​Washington Post, това споразумение може да улесни бързото приемане на законопроекта от двете палати на Конгреса на САЩ.

Майските фючърси за суров петрол сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта поскъпнаха до 28,01 долара за барел, което е с $0,86 (3,17%) по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията във вторник не се покачиха с 0,4% до $27,15 за барел.

Аналогичните контракти за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишиха с 91 цента (3.79%) до $ 24,92 за барел. При закриването на сесията във вторник цената им се покачи до $24,01 за барел

Освен това в сряда пазарните участници очакват публикуването на официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на стоковите резерви от петрол и горива в страната.

Във вторник Американският институт за петрол (API) съобщи, че запасите от нефт през миналата седмица намаляват с 1,35 милиона барела, на бензинът - с 2,6 милиона барела,а на дестилатите - с 1,9 милиона барела.

От своя страна анкетираните от S&P Global Platts експерти прогнозират увеличение на запасите от суров петрол с 2,5 милиона барела и намаляване на резервите на бензин и дестилати съответно с 2,4 милиона и 1,6 милиона барела.