Петролът продължава да поевтинява и във вторник след лекия спад в цените през предишната сесия. Перспективите за глобалното търсене на суровината остават мрачни, което оказва натиск върху цените, но фондовите пазари растат и инвеститорите виждат това като сигнал за повишена бизнес активност, което според тях трябва да подкрепи потреблението, пише Bloomberg.

Поредното спиране на дейността на редица петролни компании в Мексиканския залив поради наближаващия урагана "Сали" също задържа спада в цените на петрола.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по 39,54 долара за барел, което е с 0,07 долара под цената в края на предишната сесия. В резултат понеделник тези контракти поевтиняха с 0,22 долара (0,6%).

Цената на октомврийските фючърси за амеиракнсикя суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) възлиза на $37,20 за барел, което е с 0,06 долара под нивото от предишната сесия. Вчера тя спадна с 0,09 долара.

Британската петролна компания BP предполага, че пикът в световното търсене на петрол може да бъде преминат през следващите няколко години. Глобалната енергийна прогноза на BP за 2050 г., публикувана в понеделник, изследва три възможни сценария за глобално преминаване към по-чисти горива, като всички те включват намаляване на търсенето на петрол през следващите 30 години.

Междувременно в понеделник ОПЕК понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2020 година. Според новите оценки потреблението на нефт в световен мащаб тази година ще бъде намалено с 9,5 милиона барела на ден до 90,2 милиона барела на денонощие. Преди това ОПЕК прогнозира спад в търсенето с 9,1 милиона барела на ден през тази година. Организацията също понижи прогнозата си за 2021 г.

"Петролът се търгува под психологически важните 40 долара за барел, което показва, че търговците вероятно се чудят колко дълбоко може да падне пазарът в случай на втора вълна от коронавирусната пандемия ", каза анализаторът на Rystad Energy Бьорнар Тонхауген.

Търсенето на петрол, каза той, се е увеличило от това през първата вълна на пандемията, но "не се е възстановило толкова, колкото се е надявал пазарът и прогнозите за следващите месеци са доста тънки".

"Пандемията на COVID-19 все още не е приключила и по целия свят се регистрират нови случаи на инфекция, което в крайна сметка засяга пазара на петрол в зависимост от потребителите", цитира MarketWatch Тонхауген.