Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда умерено се е покачват след излизането на данните от API за съществено съкращаване на запасите от суровината в САЩ.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпва с $0,23 - до $64,06 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти се покачи с $0,57 (0,9%) и в края на сесията бе $63,83 за барел.

Стойността на американската марка WTI за август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,18 (0,32%) - до $56,95 за барел. Вчера цената на WTI нарасна с $0,55 (0,98%), до $56,77 за барел.

Отчетът на Американския институт по петрола - API, събиращ данни на доброволна основа, стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 10,96 млн. барела. Заедно с това запасите от бензин са се увеличили с 4,4 млн. барела.

Официалните данни на енергийното министерство ще излязат по-късно днес. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозират спад на запасите с 4,26 млн. барела.

Допълнителен позитивен фактор за пазара е новината, че американска делегация начел с търговския представител Робърт Лайтхайзер и финансовия министър Стивън Мнучин следващата седмица отива в Китай за възобновяване на преговорите за сключване на търговско споразумение между двете страни.