Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник леко се покачват след като вчера паднаха до двуседмичен минимум.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с 26 цента - до $61,78 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с 1 процент до $61,51 за барел, което е минимална цена от 29 януари насам.

Котировките за американския еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачиха с 19 цента - до $$52,60 за барел. В хода на вчерашната търговия те спаднаха до $52,41 за барел.

Участниците на пазара очакват данните за състоянието на стоковите запаси от суровината в САЩ от Американския институт по петрола (API) и енергийното министерство. А така също, инвеститорите се интересуват от месечните отчети на ОПЕК и Международната агенция по енергетика, за да определят своята краткосрочна и средносрочна стратегия по отношение на петрола.

През седмицата предстои и публикуването на редица макроикономически показатели. Затова, ако няма някакви важни геополитически събития, пазарът вероятно ще се консолидира около текущото равнище на котировките. Всичко, което е свързано с глобалната икономическа ситуация, изглежда доста мъгливо. Това ще продължи да натиска надолу търсенето на суровината, смятат анализатори, цитирани от MarketWatch.