Световната петролна индустрия се нуждае от около 12,6 трилиона долара инвестиции до 2045 г. Това заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо по време на видеоконференция. По думите му те биха били от съществено значение за това индустрията да подобри ефективността на операциите си, пише Oilprice.

"Ние в ОПЕК признаваме значението на енергийната ефективност като средство за намаляване на емисиите на парникови газове, като същевременно даваме възможност за устойчиво развитие. Смятаме,че диалогът между потребителите и производителите е от решаващо значение за подобряване на ефективността."

По-рано този месец ОПЕК се споразумя да започне да увеличава производството на петрол - включително производството и на партньори извън ОПЕК - в групата на ОПЕК + - с половин милион барела дневно. Това трябва да стартира през януари.

 Накъде ще тръгне петролният пазар: Днес решава ОПЕК+

Накъде ще тръгне петролният пазар: Днес решава ОПЕК+

Цената на петрола Брент отново се вдигна над $48 за барел

Картелът ревизира прогнозата си за търсенето на петрол за 2021 г. и според данни от последния му месечен доклад за пазара, търсенето на суров петрол през следващата година ще се увеличи само с 5,9 милиона барела на ден.

"Несигурността около развитието на пандемията Covid-19 остава голяма. Не ясно и кога ще започне ваксинацията, както и какво ще е въздействието на пандемията върху поведението на потребителите, предимно в транспортния сектор", отбелязва ОПЕК.

Картелът е изправен пред още по-големи предизвикателства в дългосрочен план на фона на стремежите на правителства и бизнес в световен мащаб за намаляване на емисиите на парникови газове. Това би имало значително въздействие върху петролната индустрия, като някои предполагат, че светът вече е преминал през пиковото търсене на петрол.

Някои членове на картела са нетърпеливи да започнат да увеличават производството, но други са предпазливи именно заради несигурността, въпреки скорошния скок на цените, който до голяма степен бе предизвикан от положителните новини за ваксините Covid-19.

На този фон преди дни Иран обяви, че смята да удвои производството си на петрол, тъй като очаква намаляване на американските санкции след като Байдън встъпи в длъжност.

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Пандемията показа един възможен път пред тях

Според министъра на енергетиката на страната Биджан Зангане правителството има за цел да добива по 4,5 милиона барела петрол и газов кондензат на ден през следващата иранска календарна година, която започва започва на 21 март 2021 г. 

Увеличаването на износа на Иран може да създаде проблеми за алианса ОПЕК+, който се опитва да поддържа баланс на глобалния петролен пазар, докато трае пандемията от коронавирус. Въпреки че Иран е член на ОПЕК, страната беше освободена от производствените съкращения заради американските санкции, които потискат нейния добив.