Изминаващата година беше наситена със събития за представителите на петролния и газовия сектор, пише Цветана Параскова от oilprice.com. Търсенето се забави до най-ниската си стойност от години, а пазарите вече са много мнителни към представянето на акциите на компаниите от отрасъла.

Следващата година също може да е интензивна за това звено на енергийната промишленост. Ето кои са най-големите потенциални заплахи според Саймън Флауърс от Wood Mackenzie:

  1. Забавяне на търсенето

През 2019 г. търсенето е най-слабо от осем години насам заради забавянето на икономиката. Въпреки това, с успокояването на търговската война между САЩ и Китай е възможно през следващата година търсенето да се задържи ниско.

Коя е изоставащата компания, която може да се превърне в най-големия производител на петрол

Коя е изоставащата компания, която може да се превърне в най-големия производител на петрол

Ако Бразилия се присъедини към ОПЕК, плановете за увеличаване на добива може да не се реализират

Причината е свръхпредлагането на пазарите, особено през първата половина на годината, смятат от Международната агенция по енергетиката. А ако това се случи, ОПЕК+ ще са изправени пред предизвикателна задача за покачване на цените.

  1. Изборите и енергийните политика

Ако Белият дом бъде зает от представител на Демократическата партия догодина, проучването и добивът в САЩ ще се свият. Някои кандидати дори обещават забрана на фракинга. Освен това може да бъдат засегнати политиките на страната на глобално равнище, което ще се отрази на целия пазар.

В момента санкциите над Венецуела и Иран спират около 2 млн. барела петрол от пазарите дневно. Ако те бъдат отменени, цената на суровината ще спадне.

Самотното находище, което трябва да "спаси" петролната индустрия в Норвегия

Самотното находище, което трябва да "спаси" петролната индустрия в Норвегия

След няколко години то ще отговаря за една трета от добива на страната

  1. Климатични политики

"Зелените" политики в ЕС може да превърнат въглеродните данъци и мита в нещо нормално по целия свят. А под "Зеления нов курс" Ес обещава да намали емисиите си с поне 50% до 2030 г. Това ще окаже сериозно въздействие върху енергийните компании.

Те ще се изправят срещу понижено търсене и спад на приходите.

  1. Преходът към чиста енергия

Засега много хора разглеждат петролния отрасъл като проблем за екологията на глобално равнище. Затова инвеститорите, които искат чиста енергия, се изтеглят от него, като най-демонстративният пример беше суверенният фонд на Норвегия.

Това ще подтикне много енергийни компании да последват примера на Repsol и да обещаят нулеви емисии от дейността си в следващите десетилетия.

Шокиращи прогнози за 2020-а: Унгария напуска ЕС, петрол по $90, младите свалят Тръмп

Шокиращи прогнози за 2020-а: Унгария напуска ЕС, петрол по $90, младите свалят Тръмп

Описаните в тях сценарии са малко вероятни, но не бива да се подценяват

  1. Финансирането за втечнен газ

Светът ще се нуждае от финансиране за проекти, свързани с втечнения природен газ, защото той се разглежда като ресурсът, който ще захрани прехода към енергията от възобновяеми източници.

Но индустрията ще трябва да привлече значително по-голямо инвестиране през следващите години. На фона на някои от останалите заплахи, може обаче да се окаже, че инвеститорите са отблъснати от нея като част от изкопаемите горива изобщо.