Кои са предимствата и недостатъците от въвеждането на еврото в България? Темата обсъждат по време на участието си в подкаста Money.bg Лични финанси икономистите Георги Ангелов от "Института за пазарна икономика" и Георги Вулджев от ЕКИП.

В защита на еврозоната икономистът Георги Ангелов заяви, че с влизането на България във валутния съюз страната ни ще бъде по-видима за инвеститорите и ще има повече възможности за привличане на капитали.

"Как ще се възползваме от тези възможности зависи от нашата политика и реформи. В еврозоната никой не може да те накара насила да се модернизираш - може да седим на едно и също място, а може и да спечелим. Повечето страни от Източна Европа, са тези които доста бързо успяват да се възползват от тези позитивни възможности", каза Георги Ангелов. По думите му лошите примери са от старите страни членки, а повечето добри примери са от нашия регион.

Според Георги Вулджев обаче единственият сигурен плюс от въвеждането на еврото е елиминирането на разходите за превалутиране, а всякакви останали плюсове са евентуални и крайно спекулативни. 

Инфлацията в еврозоната спада, ще свали ли ЕЦБ лихвения процент

Инфлацията в еврозоната спада, ще свали ли ЕЦБ лихвения процент

Причина са намаляващите цени на енергоресурсите

"На фундаментално ниво ползите зависят от това, което държавата прави, а какво всъщност прави еврото?", попита реторично той. Според него еврозоната се е показала институционално слаба, за да принуди държавите към продуктивни реформи. 

Георги Вулджев добави още, че друг плюс на еврозоната са ниските лихви, които обаче могат да се разглеждат като нож с две остриета. 

Снимка 574357

"Влизайки в този паричен съюз ние се обвързваме с всички икономики в еврозоната, включително и със силно задлъжнелите Гърция и Италия", каза още той. И подчерта, че докато Гърция се реформира през последните години, притесненията около Италия остават силни, защото това е държава, чиято икономическа ефективност не е мръднала през последните 25 години, а същевременно нивото й на дълг продължава да расте.

Реалните доходи в еврозоната ще намалеят, независимо от очаквания ръст на заплатите

Реалните доходи в еврозоната ще намалеят, независимо от очаквания ръст на заплатите

Това прогнозира в редовния си бюлетин Европейската централна банка

"Това не може да продължава до безкрай, в един момент този проблем ще трябва да се реши, а когато и ние сме в еврозоната това е и наш проблем", каза Георги Вулджев. 

Георги Ангелов обаче беше категоричен, че от всяка криза еврозоната излиза по-силна. 

Повече аргументи "за" или "против" присъединяването на България към еврозоната може да чуете в епизод 06 на подкаста Money.bg Лични финанси.