Будапеща остава атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори въпреки противоречивите мнения относно политическия курс, който е поело унгарското правителство. Това твърдят от местната агенция за насърчаване на инвестициите.

"Интересът на компаниите към Унгария остава много стабилен", твърди Роберт Есик, който е президент на ведомството, цитиран от Emerging Europe.

"Те търсят две основни неща - стабилност и добра икономическа среда, където вложенията да им донесат добра доходност. Ние можем да гарантираме политическа и икономическа стабилност, които са плюс за дългосрочните инвестиции", казва той и допълва:

"Отчетохме 5% ръст на брутния вътрешен продукт през миналата година, което е двойно на средния растеж за ЕС.".

Според Есик това, което най-вече привлича чуждестранните компании, е ниският корпоративен данък. Той е на ниво от 9 на сто и е един от най-ниските в Европа.

Основната цел за столицата е привличането на вложения в технологичната индустрия и в развойната дейност. През 2018 година общо 98 такива проекта са стартирали в страната на обща стойност над 4,31 милиарда евро. В резултат са били отворени 17 024 работни места.