Днешните данни от САЩ показаха, неочакван спад в броя на американците, подали заявления през изминалата седмица за обезщетения при безработица. Това е поредният знак, че пазара на труда в САЩ има признаци на устойчиво подобрение, коментира finance.bnr.bg.

Според данните, подадените за пръв път молби за държавни помощи при безработица са паднали през изминалата седмица с 10 000 до 316 000, при очаквания за ръст до 331 000 броя.

От Министерството на труда в САЩ заявиха, че не е имало специфични фактори, влияещи върху доклада, но подчертаха, че по-това време на годината са възможни някои спадове в броя на сезонно наетите работници.

Въпреки, че съкращенията на работни места са се забавили значително през последните месеци, все още липства ускорение в наемането на хора, тъй като вътрешното търсене в САЩ остава слабо.

Докладът за броят на хората, получаващи трайно обезщетения за безработица в САЩ, показа спад от 91000 души до 2 780 000 през седмицата, приключила на 16-ти ноември, като това е най-ниското ниво на този показател от януари 2008 година.