Спирането на интернет, социалните мрежи и ограничаването на достъпа интернет от страна на правителствата струват на световната икономика 5,5 милиарда долара през 2021 г. Това се твърди в ежегодния доклад на Top10VPN.

Според данните от доклада прекъсванията на интернет в 21 държави през 2021-а са били с продължителност над 30 000 часа.

Най-тежко засегната е била иикономиката на Мианмар, където спирането засяга 22 милиона потребители. Военните на Мианмар завзеха властта с преврат през февруари 2021 г. Това е последвано от спиране на интернет и социалните мрежи на много места в района. Според изчисленията на Top10VPN на икономиката на страната е нанесен удар от 2,8 милиарда долара в резултат на това спиране.

В изследването, като цяло, се следи изключването на интернет достъпа, на социалните мрежи, като популярните мрежи за комуникация Facebook, WhatsApp или Twitter, прекъсвания на интернет и сериозно ограничаване на интернет доставчиците в дадена страна.

Нигерия е втората най-засегната страна, след като блокира достъпа до Twitter през юни. Засегнати са 104 милиона потребители. Top10VPN изчислява икономическата загуба на 1,5 милиарда долара.

На трето място е Индия - един от най-големите потребители на социални мрежи. Там са засегнати 59 милиона потребители. Загубите в икономически план са 582 милиона долара, според изчисленията.

Сред първенците по загуби са и Етиопия, Судан, Уганда, Бангладеш, Буркина Фасо, Куба, Сирия, Иран.

Top10VPN изчислява още, че приблизително 486 милиона души, милиона души са били засегнати от наложено от правителствата прекъсване на интернет през 2021 г.За сравнение, през миналата година са били засегнати 268 милиона. Това представлява увеличение от 81%.

Икономическата цена на спиране на интернет нараства с 36% през 2021-а в сравнение с 2020 г.

Междувременно властите в Казахстан прекъснаха достъпа до интернет, докато потушаваха антиправителствените протести в страната. До 7 януари прекъсванията в интернет струваха 189 милиона