Tвърденията на инвеститора Джордж Сорос, че предстои нова световна криза, са нереалистични и абсурдни. Това заяви пред Bloomberg изпълнителният директор на една от най-големите американски банки Morgan Stanley - Джеймс Горман.

"Честно казано мисля, че това е абсурдно. Изобщо не смятам, че сме изправени пред екзистенциална заплаха", заяви Горман по повод мрачната прогноза на Сорос, че Европейският съюз е заплашен от разпадане заради ситуацията с Италия.

Инвеститорите трябва да погледнат отвъд безпокойството на финансовите пазари, породено от случващото се в Италия. То предизвика спад на държавните облигации на САЩ, които доскоро бяха на рекордни нива. 10-годишните ценни книжа ще продължат да поскъпват, а доларът ще расте заедно с тях, смята шефът на Morgan Stanley.

Джордж Сорос: Как да спасим Европа?

Джордж Сорос: Как да спасим Европа?

ЕС загуби своя път и много хора днес смятат съюза за свой враг, пише в коментар милиардерът

Според ръководителя на най-голямата банка в САЩ JP Morgan Chase - Джейми Даймън доходността на американските облигации може да достигне дори рекордните 4%.

"Бих се изненадал, ако е под 3% и над 4%", заяви Горман. Доходността на ценните книжа на САЩ беше 2.85% по време на сутрешната търговия в Азия.

Доходността ще се повиши, тъй като Федералният резерв се придържа към плана си за нормализация. "Фед е невероятно последователен. Макар да е вярно, че натискът върху заплатите не е достатъчен, за да предизвика голяма инфлация, "затова ни отне толкова време да стигнем дотам - което не е много далеч. Цените все още са на исторически ниски нива", смята Горман.

Финансов трус в Европа заради Италия. Еврото достигна ново дъно спрямо долара

Финансов трус в Европа заради Италия. Еврото достигна ново дъно спрямо долара

Лихвите по италианските облигации скочиха, инвеститорите разпродават акции на банки

Централните банкери на САЩ все още са в процес на привеждане на основната лихва на по-нормално ниво, за да й дадат по-голяма парична сила в случай на следващата криза, смята финансистът.

Той очаква Федералният резерв да увеличи лихвените проценти още 3 пъти през 2018 г., въпреки волатилността напоследък. "Усещането ми е, че Фед ще повиши лихвите 4 пъти тази година, макар че може и да са 3. Със сигурност не мисля, че последните 24 часа ще повлияят на това", заяви Горман.

Основната лихва в САЩ вече бе увеличена веднъж през тази година, а следващото повишение е предвидено за юни.

Италия ли е новият проблем за еврозоната?

Италия ли е новият проблем за еврозоната?

След избора на ново правителство финансовите облаци над страната се сгъстяват

Несигурността на пазарите "може да бъде сигнал за ранно предупреждение" за неприятности, които да накарат Фед да се забави, но моето усещане е, че няма да се случи, твърди шефът на Morgan Stanley.

"Те не реагират на новини от последните 24 часа - не могат да отговарят като инвеститор. Вместо това наблюдават известно време", отбеляза той.

Щатският долар, заклещен между опасенията за американските дефицити и привлекателността на повишаващи се лихви, "вероятно ще се засили с течение на времето", тъй като примамката на доходността доказва по-силната динамика, предвижда Горман.

Как ще се заформи следващата световна финансова криза?

Как ще се заформи следващата световна финансова криза?

Няколко основни риска пред пазарите

Според него предизвикателствата на Италия са част от по-широк политически модел, който се наблюдава в по-голямата част от света, включително във Великобритания, която избра Brexit през 2016 г.

"Съществува усещане, че средната производителност на икономиката е по-добра от индивидуалната производителност на гражданите във всяка страна. Въпреки това не мисля, че еврозоната е застрашена", каза банкерът.

Въпреки "добрия световен синхронизиран ръст" през последните няколко години "се случват тези политически изригвания", като гласуването за Brexit, мъчителните коалиционни преговори в Германия и последните напрежения в Италия и Испания.

"Това е почти съревнование на непрестанния корпоративен растеж, подобряването на печалбите, икономическата мощ, изправени срещу политическата нестабилност и възхода на популизма", обясни Горман.