Производствените цени в еврозоната се покачиха повече от прогнозираното през юли, подкрепени от по-скъпата енергия, показват данни на Европейската статистическа служба. Цените в 19-те държави, използващи единната валута, се повишиха с 0,4 процента на месечна база през седмия месец. Очакванията на пазарите бяха за ръст от 0,3 процента.

На годишна база ръстът е 4 процента.

През месеца цените на енергията се покачиха с 1,1 процента и бяха с 10,7 процента по-високи спрямо година по-рано. Без да бъде смятана волатилната цена на енергията, цените са се повишили с 0,1 процента и 1,7 процента на годишна база, потвърждавайки коментарите на президента на Европейската централна банка Марио Драги, който посочи, че по-скъпата енергия е основен двигател на инфлацията.

Производствените цени предхождат поскъпването за потребителите, тъй като, освен ако не бъдат поети от търговците, по-високите разходи за производство се превръщат директно в по-високи цени за потребителите.

Европейската централна банка иска да запази инфлацията близо до, но под, 2 процента. Данните на Евростат от миналата седмица посочват, че през август тя е била точно два процента на годишна база.