Икономиката във Великобритания се повиши през първите три месеца на годината след интензивното производство преди Брекзит, показва Службата за национална статистика.

БВП на Острова се е увеличил с 0,5 процента за тримесечието, спрямо 0,2 процента за предходните три месеца. Производственият сектор нараства с най-бързия си темп от 1988 година насам, пише BBC.

Икономиката на Великобритания неочаквано расте

Икономиката на Великобритания неочаквано расте

На годишна база БВП се увеличава през февруари е 2%, най-силно от края на 2017-а

Според статистическата служба това се дължи на производители, които бързат да доставят всички поръчки преди първоначалния срок за Брекзит, който бе 29 март.

Фармацевтичната индустрия е повлияна най-силно от политическите срокове за излизане на страната от ЕС, като в нея ръстът в нея е 9,4 процента от януари до март.

Предишни изследвания показват, че производители съхраняват стоки, в случай на Брекзит без сделка. Освен засиленото производство, наближаващият краен срок доведе и до увеличаване на вноса. И износът, и вносът на Обединеното кралство нарастват два пъти през първото тримесечие до рекордно високи стойности.

България е най-големият вносител на пшеница във Великобритания

България е най-големият вносител на пшеница във Великобритания

За 6 месеца сме изнесли над 248 хил. тона за Острова

Общият търговски дефицит се е увеличил от 8,9 милиарда паунда до 18,3 милиарда паунда, което се дължи на отчасти на увеличения внос на автомобили и злато.

Крайният срок за излизане на ЕС от Обединеното кралство обаче е удължен до края на октомври, след като министър-председателят Тереза ​​Май поиска от ЕС повече време за договаряне на споразумение.

Икономисти предупреждават обаче, че този ръст може да не е реален, а да е предизвикан от политическата ситуация. Освен това той може да доведе до огромни запаси.