Ръстът на производството в еврозоната е сравнително силен през септември, но фабриките понасят големия удар от затрудненията във веригата за доставки. Според повечето финансови експерти проблемите ще продължат още дълго време и инфлационният натиск ще става все по-голям.

Фабриките на Стария континент са изправени пред все по-големи логистични проблеми, недостиг на продукти и отлив на работната ръка, причинени до голяма степен от продължаващата пандемия. Защото много правителства все още налагат строги ограничения на мобилността.

Защо дори големите товарни кораби не могат да решат кризата с доставките?

Защо дори големите товарни кораби не могат да решат кризата с доставките?

Някои големи търговски компании вече закупуват свои собствени контейнери и кораби

Индексът, измерващ продукцията е спаднал от 59 през август до 55,6 през септември, което е доказателство за серозната криза, в която се намират европейските фабрики. И все пак трябва да отбележим, че всичко в индекса от над 50 показва растеж.

"Проблемите с доставките продължават да причиняват хаос в големи части от европейското производство. Закъсненията и недостигът се отчитат с темпове, които не са наблюдавани от почти четвърт век. И няма никакви признаци на предстоящо подобрение", коментира главният икономист в IHS Markit - Крис Уилямсън.

Какво става с европейските фабрики? Все повече предприятия прекратяват производството си

Какво става с европейските фабрики? Все повече предприятия прекратяват производството си

Най-голямата европейска компания за добив и преработка на мед Aurubis AG заяви, че оперативните маржове са спаднали до минимум

Тези тесни места държаха натиск върху разходите, от които се нуждаят фабриките за суровини. Индексът на входящите цени се понижи само от августския 87 до 86,9.

Цените на продукцията в повечето фабрики се доближи до рекордно високо ниво, а инфлацията в еврозоната вероятно се е повишила до 3,3% през септември. 

Въпреки нарастващата инфлация, Европейската централна банка ще намали спешните покупки на облигации през това тримесечие на годината. Това е първата малка стъпка към отмяната на спешната помощ, която подпомага икономиката на ЕС по време на пандемията.

Георги Ганев: Инфлацията у нас може да нарасне повече от световната

Георги Ганев: Инфлацията у нас може да нарасне повече от световната

През следващата година показателят може да достигне 4 на сто, смята икономистът