Редица от най-големите индустриални предприятия в Европа обявяват пълно или частично спиране на производството си, пише руската РИА Новости, подчертавайки, че Стария континент е изправен на ръба на невиждана от много години икономическа криза. За разлика от развитите икономики на ЕС, производството в Русия кипи с пълна сила. Поне за момента. И особено, когато става дума за енергийния сектор.

Какво става в Европа?

Ето някои примери. Световният химически гигант BASF публикува комюнике, в което се посочва, че "поради безпрецедентно високите цени на електроенергията, компанията не може да осигури пълен производствен цикъл, дори ако BASF покрива 80 % от нуждите си със собствени производствени мощности". Тук няма нищо изненадващо: само химическият завод в Лудвигсхафен консумира повече от 6 тераватчаса годишно, което се равнява на 3,5 милиона барела петрол. Ясно е, че при такъв мащаб дори незначителните колебания в цената на енергийните ресурси умножават разходната част на бюджета и поставят под въпрос рентабилността.

Най-голямата европейска компания за добив и преработка на мед, германската Aurubis AG, е уведомила акционерите, че оперативните маржове са спаднали до минимум, което поставя под съмнение изплащането на дивиденти. Причината е подобна - изключително високи цени на енергията за промишлени потребители.

Един от най-големите консуматори на електроенергия изпитва недостиг. Това е проблем за света

Един от най-големите консуматори на електроенергия изпитва недостиг. Това е проблем за света

На някои места има режим на тока вече повече от месец

Въпреки че Великобритания напусна Европейския съюз, глобализацията и пълната зависимост на страната от европейските пазари не позволиха на местните играчи да избегнат загуби. Двата най-големи производители на селскостопански торове са Yara International и CF Industries Holdings Inc. И двете компании обявиха спирането на производствените си линии на острова.

Инцидент с междусистемна връзка, който пренася липсващите киловатчаси от Франция за Обединеното кралство, доведе до такова покачване на цената на електроенергията, че за собствениците на фирми е по-лесно и по-евтино да спрат доставките, отколкото да се опитат да се справят с новите неочаквани разходи в корпоративните си бюджети. От другата страна на Ламанша нещата вече никак не са розови.

Във Франция компаниите за захар и нишесте - Tereos и Roquette Freres, предупредиха, че сложният набор от условия, включително цената на електроенергията и постепенното премахване на пластмасовите опаковки във Великобритания, може да доведе до непредвидени последици, включително пълно прекратяване на доставките до потребителите. CropEnergies - най-големият производител на етанол в Европа, все още е на повърхността, но съобщава, че рентабилността на компанията е поставена под въпрос, което затруднява осигуряването на надеждна работа на завода.

Разходите за електроенергия в Германия удариха най-високите нива от близо две десетилетия насам

Разходите за електроенергия в Германия удариха най-високите нива от близо две десетилетия насам

Това е основният двигател на ръста на потребителската инфлация

Норвежката Yara International е един от интернационалните титани на пазара. Компанията всъщност е световен монополист, който държи две трети от пазара на метални профили. Обявеното спиране на производствените линии, намаляванто на производството на амоняк и въглероден диоксид и то с цели 40% - вече предизват лека паника на местния пазар на храни.

Факт е, че както амонякът, така и въглеродният диоксид, получен като вторичен продукт при производството на торове, се използват за направата на пластмасови опаковки. Липсата на тези компоненти ще доведе до намаляване на производството на контейнери, например за месо и напитки.

Мелниците с удоволствие биха подновили работата си, но това изисква природен газ, а цените за него в Европа сега са изключително високи. Нищо фатално още не се е случило, но европейските хранителни вериги вече бият алармата.

Британската асоциация на месопреработвателите например се притеснява, че спирането на опаковките може да започне в рамките на следващите две седмици, което ще наруши допълнително веригата на доставки в магазините във Великобритания.

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Дори и да успеят да произвеждат, компаниите трудно намират как да транспортират стоката си

И всичко това е само половината от бедата. Енергийната криза в Европа вече доведе не само до рекордно покачване на цените на храните, които пробиха десетгодишен връх, но и принуди свиневъдните предприятия в Англия да започнат масово клане на добитък.

Политиците от Стария континет обаче мълчат за факта, че всичко, което се случва, е резултат от тяхната дългосрочна външна и вътрешна политика и вместо това предпочитат да намерят обичайния образ на някой външен враг, когото да обвинят за кризата.

Според Европейския съюз руският монополист "Газпром" е виновен за всички беди на Европа, която чинно изпълнява дългосрочните си задължения, но не бърза да резервира допълнителни транзитни капацитети.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

Колкото до електроенергията, тази година някои държави от ЕС успяха да затворят повече от една електроцентрала, работеща на въглища като същевременно непрекъснато се говореше за необходимостта да се изостави ядреното производство.

Американският изследователски център Climate Prediction публикува проучване, от което става ясно, че идващата зима може да повтори всички рекорди от 2018-а година. Естествен феномен, наречен La Niña, който се среща ежегодно в южната част на Тихия океан и който променя топлите океански течения в периода от ноември до януари, може да причини аномални студове в Европа. За жалост, всички политическите и екологичните приказки надали ще затоплят европейските домакинства.

Времето ще покаже как ще се развият събитията в европейската енергетика и във всички свързани пазари. За момента можем само да следим прогнозата за времето. И да се надяваме на по-добри времена.

ЕЦБ предупреждава за рисковете, свързани с все по-голямата инфлация в Европа

ЕЦБ предупреждава за рисковете, свързани с все по-голямата инфлация в Европа

Инфлацията в еврозоната вече удари 10-годишен връх