Съкращенията на служители във Великобритания достигна рекорден ръст, а безработицата нарасна през трите месеца до октомври до най-високия си дял от 2016 година насам, разкривайки бруталното въздействие на коронавируса върху икономиката на страната, пишат Bloomberg и Reuters.

Очаква се лошите резултати да възродят критиките към финансовия министър Риши Сунак, че ходът за разширяването на програмите за подпомагане на работни места и бизнеса е дошъл твърде късно за икономиката на Острова, която е засегната от най-големия спад от 300 години насам.

Официални данни на статистическата служба показват, че нивата на безработица са достигнали 4,9%, в сравнение с 4,8% през трите месеца до септември, удряйки 4-годишно дъно. Ситуацията обаче можеше да бъде далеч по-тежка, предвид многобройните прогнози за скок на безработицата до над 5%.

Броят на съкращенията в страната е достигнал до рекордните 370 000 служители за периода от август до октомври, въпреки че данни само за октомври показват лек спад.

Икономиката на Великобритания вече буксува, а най-лошото може тепърва да предстои

Икономиката на Великобритания вече буксува, а най-лошото може тепърва да предстои

Covid-19 и Brexit могат да се окажат унищожителна комбинация за Острова

"Като цяло видяхме продължение на последните тенденции, с по-нататъшно отслабване на пазара на труда", посочи Дарън Морган, директор на икономическия отдел на статистическата служба на Великобритания.

През по-голямата част от периода, обхванат от данните, финансовият министър Риши Сунак отхвърли призивите за разширяване на широкообхватната схема за задържане на работа след планираното й изтичане на 31 октомври. По този начин се породиха множество опасения, че загубата на работни места ще се ускори. За много от хората тези опасения се сбъднаха, въпреки че с втората вълна на коронавируса Сунак беше принуден да удължи стимулите до края на месец март 2021 година.

Според Тедж Парих - главен икономист на бизнес организация Institute of Directors - удължаването на мерките ще осигури жизнено спасение за много работни места през трудните зимни месеци, но големият въпрос е какво се случва след това.

Въвеждането на ваксини дава известна надежда на хората на Острова, но нагласите за наемане на нови служители засега остават неутрални, допълни той, призовавайки властта за нови мерки за създаването на работни места. Като пример Парих посочи намаляването на вноските за социално осигуряване.

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

Едва 4% от общия износ и 6% от вноса на ЕС е свързан с Острова

Междувременно Банката на Англия прогнозира, че равнището на безработица вероятно ще достигне връх от близо 8% през второто тримесечие на 2021 година, което може да бъде катастрофално за икономиката.

Освен бруталните стрес тестове, на които Covid-19 подлага икономиката на страната, Великобритания е изправена и пред още един шок - излизането от вътрешния пазар на ЕС, до което на практика има около 15 дни. Към момента Лондон и Брюксел остават заключени в преговорите, което може да доведе до въвеждането на мита и други бариери пред търговията с ЕС.