Брутният вътрешен продукт на човек от населението на България е едва една трета от средния за Европейския съюз, което означава, че тя ще бъде най-бедната страна, която ще се присъедини към съюза, се казва в репортаж на агенция Ройтерс от София.

Очаква се на 26 септември Европейската комисия да препоръча датата 1 януари 2007 г. за присъединяване на България и Румъния към Евросъюза и да не прибегне до отлагане на членството им с една година, отбелязва агенцията.

Според анализатори двете бедни черноморски държави ще бъдат изправени пред небивали проблеми с приближаване на членството им, тъй като са подложени на натиск да продължат реструктурирането на икономиката и суровите реформи.

Макар че заплатите в България са нараснали с 40 на сто от 2001 г., проучване от 2005 г. сочи, че почти половината от населението живее с по-малко от две евро на ден. Покупателната способност е по-ниска от преди падането на комунизма през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

Бедността в България е най-осезаема в селата, където броят на конските каруци е почти равен на този на автомобилите, а повече от половината къщи нямат течаща вода в тоалетните, пише агенцията, като се позовава на европейско проучване от 2003 г. за качеството на живота.

Според социологически анкети 65 процента от българите подкрепят членството на страната в ЕС. Повечето са на мнение, че чуждите инвестиции и новите работни места ще вдигнат жизнения им стандарт.

"Очаквам, че България няма да успее да преодолее изоставането и дълго ще бъде зависима от Европейския съюз. Тя ще бъде член, който постоянно ще иска още помощ и подкрепа", твърди пред Ройтерс Идес Никайсе, доцент в Лувенския университет в Белгия.