Влошените прогнози за реколтата и желанието на президента Владимир Путин да ограничи поскъпването на цените свиват износа на жито на страната към един от най-важните ѝ пазари, пише Bloomberg.

Руската пшеница намалява конкурентоспособността си на международните пазари, след като правителството въведе допълнително облагане върху износа като мярка срещу повишаващите се цени на храните в страната. Междувременно лошото време намалява и реколтата. Така Русия вече отговаря за едва една пета от поръчките на най-големия вносител, Египет, до най-ниските нива от поне седем години насам.

Русия обичайно доминира в доставките за Египет, а загубата на пазарен дял е добра новина за конкурентните страни край Черно море.

Мерките на Путин, които свалят износа, засега нямат особен ефект върху цените на местния пазар - цените на пшеницата са на най-високото си ниво от поне десетилетие.

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Дали това може да доведе до недоволство и социално напрежение?

Междувременно последните данни показват, че поскъпването на цените на храните в Русия започва да се успокоява. През юли инфлацията при хранителните продукти достига 7,4% годишно, при 7,9% през юни, по данни на Ростат.

Охлаждането е добра новина и за Кремъл - заради политически чувствителната тема за цените на храните в Русия, както и за централната банка, която агресивно вдига лихвите в опит да успокои инфлацията.

През юли общата инфлация в Русия достига 6,5% през юли, без промяна спрямо юни.

Продължавайки мерките си срещу повишението на цените, Русия започна и разследване срещу най-големите вериги за хранителни стоки в страната по подозрение за картел.