Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" планира да изгради малка ядрена електроцентрала в Далечния Изток на Русия. По-точно - в Якутия, пише специализираният портал World Nuclear News.

Малката ядрена централа ще бъде оборудвана с малък модулен реактор (ММР) РИТМ-200, като произведената електроенергия ще се доставя на изолираните райони в Якутия, които страдат от недостиг.

В хода на предварителното проектиране на терена, специалистите от "Росатом" са извършили различни инженерни проучвания - хидрометеорологични, екологични, геодезични и геоложки анализи. Целта е да се оцени доколко избраното място е подходящо за изграждането на малка ядрена централа. Сега предстои събраните проби да преминат лабораторна оценка, която ще помогне за изготвянето на окончателния доклад от предпроектните проучвания за избор на площадка за строителство.

Германия е скептична спрямо технологиите за малки модулни ядрени реактори

Германия е скептична спрямо технологиите за малки модулни ядрени реактори

Страната планира пълно извеждане на ядрените мощности от енергийния си микс

Най-новият дизайн на малкия реактор РИТМ-200 е резултат от дългогодишния опит на корпорацията при експлоатацията на ММР на корабите в руския флот от ядрени ледоразбивачи.

Към днешна дата шест реактора от серията РИТМ вече са произведени и инсталирани на три нови универсални ядрени ледоразбивачи, като водещият такъв - "Арктика", завърши изпитания преди месец.

Ледоразбивачите "Арктика", "Сибир" и "Урал" могат да преминават лед, дълбок до 3 метра. Всеки от тях има на борда си два реактора РИТМ-200, които произвеждат по 175 мегавата топлинна мощност и 60 мегавата електроенергия. "Сибир" се очаква да заработи през 2021 година, а "Урал" - през 2022 година.

С £2 млрд. Великобритания задълбочава подкрепата си за малките модулни ядрени реактори

С £2 млрд. Великобритания задълбочава подкрепата си за малките модулни ядрени реактори

Страната има голям интерес към разработването на по-малки ядрени мощности