Делът на Руската федерация при доставките на раци за храна за Китай за първото тримесечие на тази година във финансово изражение е достигнал 55,4% (при 49,8% за същия период на предходната година) от общия внос на Китай на този морски деликатес. Това съобщиха за Интерфакс от Общоруската асоциация на производителите на риба, позовавайки се на анализ на данни от Главното митническо управление на Китай.

Що се отнася до дела на вноса във физическо изражение, за първото тримесечие на годишна база той почти не е нараснал, оставайки на ниво 27-28% от целия внос на раци от Китай.

Най-близките конкуренти на Русия, що се отнася до доставки на раци за Китай, са: САЩ (10,21% във физическо изражение и 9,52% във финансово) и Канада (съответно 11,2% и 9,7%).

Доставките на руски раци за Китай за първото тримесечие на годишна база се увеличават с 12,8% до 8,4 хил. тона, а стойността им - със 17,34%, до 309,5 млн. долара.

В същото време, от руската асоциация отбелязват, че Китай е най-големият консуматор на раци в света. За първото тримесечие общият внос на страната възлиза на 30,2 хил. тона (ръст от 16,5% на годишна база), на обща стойност 558,7 млн. долара (ръст от 30,9% на годишна база).

Над половината от износа на риба от Русия е само за една държава през 2023-а

Над половината от износа на риба от Русия е само за една държава през 2023-а

Този износ е за рекордните 2,9 милиарда долара за миналата година

"Русия е най-големият доставчик на раци от премиум качество в света, което обяснява статистическите данни за китайския внос през първото тримесечие", коментира за Интерфакс президентът на Асоциацията на производителите на риба Герман Зверев. По думите му, от китайския внос на раци, повече от 80% във физическо изражение и 90% в парично изражение са живи раци.

"От над 20 години руските ловци на раци целенасочено създават този пазар - установяват контакти с доставчици в международен мащаб, финансират популяризирането на стандартите за консумация на раци, добивани от самите клиенти на ресторантите от аквариуми. Такива стандарти са част от японската и корейската кулинарна традиция, но в Китай бяха новост", обяснява Зверев успеха на руските търговци с раци.

Той коментира още, че първокласният продукт няма значителна конкуренция с други видове раци и рибни деликатеси, тъй като има своя собствена силна запазена ниша. Пълното възстановяване на ресторантьорския сектор и туризма в Китай осигурява стабилни търговски условия за доставките на живи раци.

В същото време, търсенето на замразени готови за консумация морски дарове нараства на вътрешния пазар на Китай.

Според проучване на мнението на потребителите, замразените раци не отстъпват на живите раци по отношение на вкусовите качества, но са значително по-евтини. Освен това замразените раци могат да се приготвят и консумират у дома, докато живите раци остават основно ресторантско ястие.

Според оценки на ФАО има индикации, че Китай скоро ще доминира напълно на световния пазара на внос и консумация не само на раци, но и при всички продукти от тях.

Като цяло, през 2023 г. Русия е добила общо 92 500 тона раци, спрямо 96 800 тона през 2022 г. Над 40 хил. тона раци от Русия на стойност общо над 1 млрд. долара, са отишли на китайския пазар през миналата година.

Страните, от които Русия е закупила най-големи количества месо през 2023 година

Страните, от които Русия е закупила най-големи количества месо през 2023 година

Половината от вноса е само от една нейна съседна държава