Русия увеличи износа си на петрол през март за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) като цяло, с около 5% до 4,75 милиона барела на денонощие. Това съобщи Energy Intelligence, позовавайки се на данни от руското Министерство на енергетиката.

Уточнява се, че общият обем на добива на петрол през март се е увеличил с над 860 хил. барела на денонощие на годишна база.

В същото време, доставките за руски петролни рафинерии спаднаха през месеца до 5,33 милиона барела на денонощие, от над 5,95 милиона барела през февруари.

Отбелязва се, че много експерти очакват намаляване на руския износ през следващите седмици и месеци, заради санкции и доброволни решения на компании (Shell, TotalEnergies и BP) да намалят търговията с Русия в знак на протест. Данните за март не показват такова въздействие.

Индия увеличи значително вноса на руски петрол, и то на каква цена

Индия увеличи значително вноса на руски петрол, и то на каква цена

Само за месец е реализиран внос, колкото през половината минала година

Руският износ беше подкрепен от малки фирми и страни като Индия, които се възползваха от възможността да купуват петрол с голяма отстъпка. Някои доставки са били "разграбени" от купувачи, които са получили отстъпки от 30 долара за барел и дори повече, за петрола сорт Urals. През март повечето доставки от този петрол бяха извършени за Китай, Индия и Индонезия.

Износът по море от пристанищата Приморск и Уст-Луга, Новоросийск и Козмино нарасна през март до 2,39 милиона барела на денонощие, което е с 14% повече спрямо февруари.

Износът по газопровода "Дружба" за Европа обаче намаля с 2,4% през март спрямо февруари, до 821 хил. барела на денонощие - докато участниците на пазара очакваха обемът да спадне още, до 754 хил. барела на денонощие.

Тръбопроводните доставки за Китай през март намаляха с 2% на месечна база, до 764,61 хил. барела петрол на денонощие.

САЩ увеличиха значително вноса на петрол от Русия

САЩ увеличиха значително вноса на петрол от Русия

Това става въпреки наложените санкции