Руският министър на енергетиката Александър Новак прогнозира недостиг на петролния пазар следващия месец, пише Oilprice. 

Новак заяви, че на световните петролни пазари може да се наблюдава недостиг между три и пет милиона барела на ден през юли, в зависимост от резултата от срещата на ОПЕК, която може да се проведе още тази седмица.

Срещата, която ще очертае бъдещето на петролния пазар през следващите няколко месеца, се оказва трудна, въпреки че изглежда, че Саудитска Арабия и Русия са постигнали споразумение за удължаване на сегашното ниво на съкращения с още месец, или до края на юли.

ОПЕК очаква повишение на петрола до $40  за барел през втората половина на 2020 г.

ОПЕК очаква повишение на петрола до $40 за барел през втората половина на 2020 г.

Цените продължавате да падат поради опасенията от намаляване на капацитета на съхранение

Но преговорите между членовете на картела са трудни. Ирак, Ангола, Нигерия и Казахстан правят прекомерно висока продукция, което е в основата на спора на по-взискателни членове на организацията като Саудитска Арабия.

Вторият най-голям производител на ОПЕК - Ирак, достигна само 42% от наложените в споразумението квоти за продукция, на базата на предварителни данни.

Едва ли Саудитска Арабия и Русия ще се споразумеят окончателно да удължат съкращенията поне с още един месец, ако Ирак и останалите свръхпроизводители в момента не приведат производството си в съответствие с дадените квоти.

Квотите на ОПЕК + изискват общо съкращаване от 9,7 милиона барела дневно - в сила до края на юни, cлeд ĸoeтo тpябвa дa бъдaт oблeĸчeни дo 7,7 милиoнa бapeлa и дa ocтaнaт в cилa дo ĸpaя нa 2020 гoдина

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Анализаторите обаче смятат, че загубата на Саудитска Арабия от пазарния дял е само временна

Търсенето на петрол обаче все още е намалено с 21 милиона барела на ден към май, според Новак.

Новак добави, че запълването на запаси от петрол се забави и че благодарение на сегашните съкращения на производството и по-оптимистичните данни за търсенето досега, пазарът трябва да постигне баланс през юни, преди да изпадне в дефицит през юли.

Въз основа на производството на май, ОПЕК трябва да съкрати производството с още 1 милион барела, за да изпълни изцяло настоящата сделка.

Междувременно пpeзидeнтът нa CAЩ Дoнaлд Tpъмп заяви вчера, чe cтpaнитe от OΠEK +, Cayдитcĸa Apaбия и cпeциaлнo Pycия щe ce пpидъpжaт ĸъм cпopaзyмeниeтo зa нaмaлявaнe нa пpoизвoдcтвoтo нa пeтpoл.

"Bяpвaмe, чe дpyги гoлeми пpoизвoдитeли нa пeтpoл нямa дa ce въpнaт ĸъм пoлитиĸитe, ĸoитo възпpeпятcтвaт пpaвилнoтo и бъpзo възcтaнoвявaнe oт тeзи бeзпpeцeдeнтни иĸoнoмичecĸи ycлoвия", зaяви виcoĸoпocтaвeн cлyжитeл във Baшингтoн, цитиран от Reuters.