Сърбия е получила 1 млрд. долара от Обединените арабски емирства като помощ за бюджета и благодарение на това до март страната няма да има проблеми с ликвидността.

Премиерът Александър Вучич заяви, че ще бъде направено всичко възможно през 2015 и 2016 г. да се намали тенденцията на задлъжняване на Сърбия, пише сръбският печат, съобщава БТА.

Той напомня, че сръбското правителство е изготвило големи планове през последните 110 дни и много от тях са реализирани.

Сърбия няма да промени позицията си по отношение на Русия, заявява Вучич в интервю за в. "Вечерне новости", изразявайки увереност, че това няма да застраши европейския път на страната.

Запитан може ли наистина Сърбия да остане встрани от новата студена война, премиерът казва, че Сърбия винаги ще уважава позициите на другите.

"Народът обаче ни избра, за да прилагаме политика на сръбските интереси, а не на интересите на чужди страни. Това е отговорът ни днес, такъв ще бъде и утре", казва той.

Запитан обещал ли му е руският президент Владимир Путин конкретни икономически ползи за Сърбия, ако страната не се присъедини към санкциите на ЕС, Вучич отговаря, че "Сърбия не е и с нищо няма да шантажира Русия".

По думите му, има добра основа за засилване на сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката, в областта на износа на сръбски селскостопански продукти и за развитие на строителната промишленост на двете страни.

"Отношенията с президента Путин са искрени и без тайни или каквато и да било задкулисна политика", казва Вучич.

На въпрос принудена ли е Сърбия да продаде своя Телеком и може ли Сръбската електрическа компания да се сдобие скоро със стратегически партньор, той казва, че страната няма проблем с ликвидността и не е длъжна да продава нищо, но добавя, че приватизирането на Телекома ще е добро за Сърбия.