САЩ уведомиха официално ООН, че напускат Световната здравна организация, считано от 2021 г., предават световните агенции. След 70- годишно членство, президентът Доналд Тръмп е дал 1-годишно предизвестие на главния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Според Тръмп СЗО забавя ключова информация и показва липса на безпристрастност към Китай, която е допринесла за възникването на коронавируса.

От март досега на над 130 хил. американци са загубили живота си в борбата с коронавируса, който продължава да се развива динамично в 40 от 50-те американски щата.

СЗО от своя страна отрече твърденията на Тръмп, че насърчава китайската "дезинформация" за вируса.

Tръмп заплашва да изтегли трайно американското финансиране към СЗО

Tръмп заплашва да изтегли трайно американското финансиране към СЗО

СЗО игнорирала доклади за разпространението на Covid-19 в Ухан от началото на декември

САЩ е най-големият финансов благодетел на Световната здравна организация. През миналата година Вашингтон внася 400 млн. долара (15% от бюджета на организацията). Страната трябва да изпълни две условия, за да се оттеглят от СЗО - едногодишно предизвестие и да нямат задължения към организацията. САЩ дължи 200 млн. долара на СЗО. Тръмп спря вноските още през април. В края на май той се закани да изтегли страната официално от базираната в Женева организация, ако тя не се реформира.

С американски средства се финансират програми за ограничаване на детската смъртност, полиомиелита, ХИВ, хепатит, туберкулоза и други болести. Федерацията на американските учени осъди решението на Тръмп. "Решението само ще навреди на световната борба срещу Covid-19", казват те.