Шиндзо Абе, който е поддръжник на по-тесните връзки с Вашингтон и е за по-отворена дипломатическа политика на Токио, беше избран за министър-председател от парламента рано във вторник. Той е на 52 години, което го прави най-младия политик заемал този пост от Втората световна война.

Абе, който е смятан за политик от „ново поколение" е твърдо решен да подобри връзките с Китай, които бяха дълбоко наранени от визитата на екс-премиера Коизуми в свещения храм Ясукуни. Естествено, Абе ще се концентрира и върху икономическите реформи в момент, в който страната излиза от седем години дефлация и много нисък икономически растеж.

Абе беше избран за председател на Либералната демократическа партия, миналата седмица с две-трети от гласовете. Днес се очаква да бъде обявен и състава на новия кабинет на Япония.

Абе е познат като либерален адвокат, чийто дядо също е бил премиер. Абе е заявил ясно, че ще „пренапише" японската пацифистка конституция и ще подсили ролята на Токио в международната политика. Новият премиер ще има тежката задача, да продължи реформите свързани с повишаване на данъчната ставка, с която да се финансира огромния публичен дълг на страната.

Коизуми, който си остава един от най-популярните политически лидери в Япония, беше изпратен с цветя и аплодисменти в последния му работен ден вчера. Така завърши неговото управление, което доста пъти беше бурно и противоречиво, но никога скучно.

Сред имената, които се споменават за министри в новия кабинет е и това на Таро Асо, който е на 66 години и е най-вероятния нов външен министър на страната. Той е в много близки отношения с Абе и поддръжник на политиката му. Традиционалист и поддръжник на имперската структура в Япония, Асо обиди Китай с коментарите си за японската колониална и военна мощ в Азия.

Според медиите, много е възможно Хакуо Янагисава отново да бъде повикан да оглави финансовото министерство на страната, след като през 2002 г. беше заменен от Такенака. Тогава той беше обвинен, че е пречка пред развитието на новите реформи.  

Досегашният финансов министър Танигаки заяви по-рано днес, че едно от ключовите постижения на администрацията на Коизуми е това, че е показвала посоката на фискалните реформи за следващите десетина години, което е поддържало лихвите ниски".

Той призова новия кабинет на Абе да спечели доверието на финансовите пазари с позицията си относно фискалната консолидация, определяйки средно- и дългосрочни стратегии, а не обръщайки внимание само на краткосрочни проблеми.