Растежът в Централна и Източна Европа остава силен и вероятно ще се запази такъв до 2020 г. Той обаче е достигнал своя връх, а темпът на разширяване за региона като цяло ще се забавя през 2019 и 2020 г.

До тези заключения достига Виенският институт за международни икономически изследвания в новите си прогнози за икономики 22-те страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) до 2020 г., цитирани от Emerging Europe.

В следващите 2 години България ще изпревари Румъния по ръст на икономиката

В следващите 2 години България ще изпревари Румъния по ръст на икономиката

Очаква се страната ни да стане лидер по растеж в региона

Докато световната икономика все още расте уверено, подпомагана най-вече от оживлението в САЩ, перспективите пред еврозоната (ключов източник на търсене на износ, парични преводи и инвестиции за ЦИЕ) са по-малко положителни, отколкото през пролетта. Отрицателните рискове се увеличиха още тази година и представляват сериозна заплаха за растежа на региона до 2020 г.

Анализаторите от Виенския икономически институт отбелязват, че недостигът на работна ръка в региона е все по-остър и представлява средносрочно предизвикателство за растежа. Въпреки това, в близко бъдеще те предвиждат значително нарастване на заплатите, което ще подпомогне частното потребление.

Реалните заплати в България са с най-голям ръст от цяла Европа за последните 7 години

Реалните заплати в България са с най-голям ръст от цяла Европа за последните 7 години

Но страната е изправена пред един значителне проблем

Високите нива на използване на капацитета, ниските лихвени проценти и притока на средства от ЕС ще продължат да поддържат силен растеж на инвестициите в ЦИЕ.

Българската икономика ще продължи да нараства с темп от около 3%, колкото тази на Чехия, но все още по-бавно от тази на Румъния. Растежът в Полша, Сърбия и Унгария ще се забави значително, намалявайки с 1.5%-2% в рамките на следващите 2 години. Изненадващо или не, най-бързорастящата икономика в ЦИЕ ще бъде Косово, движейки се около и над 4%.

Идва краят на добрите времена за икономиките от Централна и Източна Европа

Идва краят на добрите времена за икономиките от Централна и Източна Европа

Налице е увеличение на задлъжнялостта на корпоративния сектор, казва експерт

Особен интерес представляват прогнозите за Украйна, където растежът се очаква да се забави до едва 2% през 2020 г.

"Скорошното споразумение с МВФ трябва да стабилизира макроикономическата ситуация в Украйна за следващата година, така че страховете от обезценяване и финансова криза засега да са намалели", казва пред Emerging Europe Василий Астров, старши икономист във Виенския икономически институт.

Повечето държави в ЦИЕ ще растат около 3%

Повечето държави в ЦИЕ ще растат около 3%

"Независимо от това очаквам растежът да се забави през следващата година (до под 3%), главно поради неотдавнашното затягане на паричната политика. Основната лихва беше повишена до 18% за годината, което ще забави увеличаването на кредитите", обясни Астров.

"За 2020 г. по-нататъшното забавяне на растежа може да се дължи на отрицателен шок, свързан с недостиг на транзитни такси, тъй като договорът за транзит на газ с Русия ще изтече и Русия планира да отклони газовите си пратки от Украйна до новоизградения (по това време) газопровод "Северен поток II", посочва експертът.

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Полша, Чехия и Румъния ли са новите двигатели на растежа в ЕС?

Регионът продължава да върви по пътя на конвергенцията със Западна Европа. Скоростта на сближаване обаче ще се забави значително до 2020 г. На много места сближаването на заплатите изостава от това на общия БВП на глава от населението.

Дългосрочните перспективи за сближаване ще зависят отчасти от това как чуждестранните фирми в ЦИЕ отговарят на недостига на работна ръка и по-високите изисквания за заплати.

Заплатите в Източна Европа стават прекалено високи, за да задържат чуждестранните фирми

Заплатите в Източна Европа стават прекалено високи, за да задържат чуждестранните фирми

Но има решение на този проблем за страните от региона

Виенският икономически институт очаква тези компании да запазят производството си в региона и да инвестират в повишаване на производителността на вложения капитал, макар че това по никакъв начин не е гарантирано.

Инициативата на Китай "Един пояс, един път" ще има важни последици за региона, и особено за Западните Балкани. Въпреки че би трябвало да доведе до значително подобряване на инфраструктурата, тази инициатива създава рискове от увеличаване на политическото влияние и натрупване на неудържими дългове в региона, както и поражда въпроси, свързани с прозрачността на проектите.

Заплатите в Европа се увеличават. Но икономистите са объркани

Заплатите в Европа се увеличават. Но икономистите са объркани

Връзката между ниска безработица и високи възнаграждения вече не е това, което беше