Покачващата се инфлацията в скандинавските държави значи увеличение на риска от задаващата се рецесия в региона. Ръстът на потребителските цени в Норвегия и Дания достигна нива, невиждани от десетилетия, пише Bloomberg.

Инфлацията в Норвегия се ускори до 7,5% през октомври, най-бързият темп от 1987 г., докато икономистите в проучване на Bloomberg очакваха увеличение до 7,1%. Ръстът на цените в Дания нарасна до 10,1% през септември - 40-годишен връх.

Това предполага по-мрачна перспектива за скандинавските страни, където растящите цени и увеличенията на разходите за заеми са намалили доверието както на потребителите, така и на компаниите. Данните предполагат, че има риск и инфлацията в Швеция през октомври да бъде с подобни параметри, което ще повиши натиска върху Riksbank при корекция на на лихвените процеси.

Неотдавнашният спад в цените на енергията "изглежда не е напълно отразен" в данните за инфлацията в Дания, докато компаниите прехвърлят увеличените разходи върху потребителите, смята икономистът на Handelsbanken Йес Асмусен.

В Норвегия се предполага, че централната банка може да се върне към по-бързи темпове на повишаване на лихвите в следващия месец, въпреки че миналата седмица посочи признаци на охлаждане на икономиката. Според данни на Norges Bank инфлацията достигна исторически връх от 5,9% през октомври и надхвърли оценките на пазара и централната банка.

"Високата инфлация предполага, че увеличение от 50 базисни пункта през декември не е изключено, но по-вероятно е Norges Bank да удължи повишаването на лихвените проценти до 2023 г.", казаха анализаторите на SEB Ерика Далсто и Маркъс Уайдън .