Властите в Пекин ще позволят на някои заразени с коронавирус хора да се изолират у дома. Това е забележителна промяна, която отразява натиска, под който са подложени властите от рекордна за страната обществена съпротива срещу политиката на страната за "нулев ковид", съобщава Bloomberg.

Пациентите с нисък риск могат да се подложат на домашна изолация за една седмица, ако решат, твърдят хора, запознати с плановете, отменяйки национална политика, според която всички с Covid-19, независимо дали са безсимптомни или карат вируса леко, се изпращат в правителствени карантинни центрове.

Промяната вече е започнала в област Чаоянг, която е дом на около 3,5 милиона души, както и сред чуждестранни посолства и фирмени офиси, и ще послужи като пример за други области, твърдят източници на Bloomberg, пожелали анонимност, обсъждайки заповед, която все още не е публична.

Оскъдните ресурси, милиардите цагуби за бизнеса и икономиката на страната и необходимостта от предотвратяване на социално недоволство стоят зад промяната, коментират анализаторите.

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Очаква се намаление на производството на смартфони от Apple

Ходът, който намалява нивото на контрол на властите върху заразените хора, идва в момент, когато Пекин преживява най-голямото си огнище на пандемия, като на 30 ноември са докладвани над 5000 случая. Временните карантинни центрове, изградени за настаняване на заразени хора, изчерпват капацитета си.

През последните дни Китай сигнализира за преход от най-суровите ограничения на Covid-19, наблягайки отново на преработен наръчник, който разчита повече на целенасочени мерки за контрол на вируса, отколкото на широкообхватните локдауни и общите режими на тестване, които се превърнаха в норма през последните три години.