Властите във Великобритания са започнали разговори за възможностите за сключване на сделка за свободна търговия с Китай. Това ще отвори вратата за големи банки и корпорации от азиатския тигър да навлязат на пазара на Острова.

Обявлението за плановете за подобно споразумение дойде месец след провелия се в Обединеното кралство референдум за излизането на страната от Европейския съюз (ЕС). Търсенето на партньорство на Изток може да се разчете като стъпка за компенсиране на проблемите за търговията на Великобритания след “Брекзит”.

От новото правителство на европейската страна посочват, че в момента проучват нови възможности в цял свят, включително и в Китай, който е един от най-големите пазари на инвестиции за Острова.

По думите на новия финансов министър на Великобритания Филип Хамънд в момента от Брюксел се опитват да “накажат” държавата заради вота за излизане от съюза.

“Това, с което ние трябва да направим сега е да минимизираме негативния ефект върху британската икономика в краткосрочен план и да максимизираме ползите в дългосрочен”, коментира той, цитиран от BBC.

По-рано този месец китайските медии публикуваха позиция на местното министерство на търговията, в което се посочваше, че се търсят възможности за сключването на подобно споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство.