Икономиката на Япония се е възстановила по-бързо от очакванията на експертите след спада, предизвикан от пандемията в навечерието на Олимпиадата в Токио. Официалните данни показват, че третата по големина икономика в света е нараснала с два пъти по-високи темпове от април до юни, съобщава BBC.

Анализаторите все пак предупреждават, че растежът ще бъде скромен през тримесечиете юли-септември, заради въведеното извънредно положение с целта да се намали скокът на инфекциите с Covid-19. Междувременно, новите данни показват, че икономическото възстановяване на по-големия си съсед на Япония - Китай, губи скорост.

Япония разочарова с по-голям спад на БВП от очакваното

Третата най-голяма икономика в света разочарова с по-голям спад от очакваното

На фона на свиване при инвестициите и потреблението

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се е увеличил с 1,3% годишно през второто тримесечие на годината. Това става след спад от 3,7% през предходните три месеца. Последните данни са далеч по-добри от очакваното увеличение от 0,7% и идват на фона на възстановяването на разходите на физически лица и предприятия.

Възстановяването на Япония обаче остава много по-бавно, отколкото се наблюдава в други развити икономики като САЩ, които отчитат 6,5% скок на БВП за второто тримесечие на годината. Сравнително слабото възстановяване на Япония показва как правителството се бори с овладяването на пандемията.

"Имам много смесени чувства относно резултатите за БВП", заяви министърът на икономиката на Япония Ясутоши Нишимура. Той допълни, че основният приоритет на страната на изгряващото слънце е "да се предотврати разпространението на вируса, но ако това положение се проточи, ще е пагубно за икономиката".

Уроци от "Изгубеното десетилетие" на имотния пазар в Япония

Уроци от "Изгубеното десетилетие" на имотния пазар в Япония

Кои са те?

През 2020 г. икономиката на Япония се сви с повече от 4,8%, което е причини най-голямата криза в страната от десетиелите насам. Икономиката успя да излезе от миналогодишния първоначален удар на пандемията най-вече благодарение на стабилния износ, въпреки че бавното разпространение на програмата за ваксинация и поредицата от извънредни мерки удариха по потреблението.

През последния месец скокът на случаите на заразени с варианта Delta в други части на Азия допълнително наруши веригите на доставки за някои японски производители. Това може да навреди на фабричната продукция и да застраши и без това крехкото възстановяване на икономиката, коментират финансови експерти.

Още проблеми за Токио: Олимпиадата ще е без зрители, а финансовите загуби ще са големи

Още проблеми за Токио: Олимпиадата ще е без зрители, а финансовите загуби ще са големи

Организаторите от NBC са изправени пред "адски предизвикателство", продуцирайки олимпийските игри

Междувременно в Китай индустриалното производство и продажбите на дребно нараснаха по-бавно от очакваното  в сравнение с преди година. Това е последният знак, че възстановяването на втората по големина икономика в света губи скорост, тъй като растежът на износа се забавя и новите огнища на Covid-19 нарушават бизнеса.